Hoorhulpmiddelen en -bescherming

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen en andere hoorhulpmiddelen. We zetten de meest voorkomende hoorhulpmiddelen voor u op een rij.

Hoortoestellen

De hedendaagse, moderne hoortoestellen zijn buitengewoon klein, nagenoeg onzichtbaar en bevatten miniscule techniek. Het hoortoestel is slechts een paar centimeter groot en bestaat uit een microfoontje, geluidsfilter, versterker en een luidsprekertje.

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen en binnen die soorten zijn vaak ook weer veel verschillende mogelijkheden. Over het algemeen is het zo dat hoe duurder het toestel is, hoe uitgebreider de mogelijkheden zijn. Onderstaand een beknopt overzicht van de soorten hoortoestellen en de gangbare afkortingen.

  • Achter-het-oor (AHO)
  • In-het-oor (IHO)
  • Volledig-in-de-gehoorgang (CIC)
  • Luidspreker-in-het-oor (LIHO)
  • Combinatie hoortoestel en bril

Bij Weegels hoorbeleving zijn alle uitvoeringen leverbaar.

Wenst u voor een gedeeltelijke vergoeding van uw zorgverzekeraar in aanmerking te komen, dan is het niet meer zo dat u helemaal vrij bent in de keuze van het hoortoestel. Sinds 2013 worden hoortoestellen functiegericht voorgeschreven. Dit betekent dat u een hoortoestel vergoed krijgt dat past bij de functie die het voor u moet hebben, niet meer en niet minder. Weegels hoorbeleving kan u hier meer over vertellen.